Forest Park Kingdom, Mierlo

Location: Mierlo
Year: 2022
Area: 20.904 m2
Status: sketch design
Client: Inleisure
Team: Remko Remijnse, Agnese Argenti, Emanuele Saracino, Kristina Barbalat, Matteo Carbone, Vittoria Marino

Kingdom Mierlo is a unique location. The park is located on the edge of the national park ‘de Strabrechtse Heide’. This is clearly visible on the terrain due to the presence of drifting dunes that meander through the location. Supplemented with a variety of trees and greenery, this creates a special atmosphere that forms the context for the accommodations.
The Master Plan for Kingdom Mierlo consists of 3 different zones. On the south side, along Spechtlaan, are the smaller accommodations. These volumes are positioned playfully and organically on the drifting dune landscape and among the existing trees. By using the differences in height in the landscape, an adventurous composition is created. The accommodations are arranged in such a way that with the closed facade, they stand close to each other, ensuring an unobstructed view from the living room and terrace. Access is provided from the closed facade via a raised path of wooden planks; the boardwalk. Walking on the boardwalk feels like a forest walk.
The 2nd zone consists of 3 clusters of medium-sized accommodations. These clusters can be seen as settlements in the forest. In the heart of the settlement is a piece of forest around which the accommodations are grouped. By keeping this inner area car-free, it truly feels like collective greenery where children can play, where hammocks hang between the trees, and where cozy spots for activities are present.
The 3rd zone consists of larger accommodations that stand as solitary volumes scattered throughout the forest. They could be seen as a large, luxurious, and modern interpretation of the forest cabin or lumberjack hut. Despite their large appearance, the design language is calm and natural to blend the accommodations beautifully into the surroundings. They have multiple floors, and each floor has its own relationship with the landscape. On the ground floor, there are living spaces designed to be transparent to allow light in at any time of the day and to maximize the relationship with the natural surroundings. The upper floors are more enclosed, but well-positioned windows provide each bedroom with a unique view of the various treetops. Some accommodations even have a rooftop terrace overlooking the canopy. The largest accommodations are located on the northern edge of the park and have views of the Wolfsven lake.