Project Description

plaats: Nederland
jaar: 2013
oppervlakte: 120 tot 150 m2
status: concept design

Een drietal woningen zijn ontworpen en ingericht om als groep senioren samen in te wonen en waar het collectieve een meerwaarde heeft. De groepswoning kan eenvoudig omgebouwd worden tot een kleine senioren boven/benedenwoning of drie kleine eengezinswoningen.

40% van de ouderen heeft last van eenzaamheid en het percentage alleenstaande ouderen zal in de komende jaren alleen maar toenemen door de vergrijzing. Er is dan ook een groeiende behoefte van ouderen om samen met anderen te wonen om daarmee het gevoel van eenzaamheid te doorbreken en samen leuke dingen te ondernemen en levendigheid te ervaren. Uit deze behoefte is het ‘thuishuis’/ ‘oerhuis’ ontstaan: een woning met een gezamenlijke woonkamer en keuken en ruime leefslaapkamers voor de individuele bewoners.

Het drietal eengezinswoningen is zo ontworpen dat zij samengevoegd de senioren groepswoning vormen. Hierdoor kan deze groepswoning inspelen op veranderende behoeften in de toekomst. Daarnaast kunnen de drie woningen als kleine boven- en benedenwoning worden omgebouwd voor senioren en of starters op de woningmarkt.