Project Description

plaats: Breda
jaar: 2010
oppervlakte: 24m2 status: voorlopig ontwerp
opdrachtgever: SEV (stuurgroep experimenten volkshuisvesting)

Onderzoek heeft aangetoond dat 80% van de Nederlandse woningvoorraad niet levensloop bestendig is. Traditioneel gezien wordt er in Nederland boven geslapen en onder gewoond. Maar wat als er nu iemand, zoals bij somatische patiënten, langdurig ziek aan bed gekluisterd raakt? De traditionele benedenverdieping laat zich lastig aanpassen en het is lastig beneden een extra slaapkamer te realiseren.

Als gevolg hiervan zal de zorgbehoevende bewoner, die al slecht ter been is, voor een lange periode boven komen te wonen. Deze bewoner raakt hierdoor vaak geïsoleerd van de sociale (woon)omgeving want het leven vindt tenslotte plaats op de begane grond. Hoewel vooral ouderen het liefst in hun woonomgeving willen blijven wonen wordt er noodgedwongen dan toch maar gekozen om te verhuizen naar een gelijkvloerse woning.

De Living+ Unit zorgt ervoor dat deze verhuizing niet plaats hoeft te vinden. Deze prefab Unit functioneert als WMO Unit die aan de tuingevel van de woning geplaatst kan worden. De Unit bestaat uit een slaap/zorgkamer en een inloop badkamer. De voorzieningen voor de aansluitingen van een douche/wastafel/toilet zijn al bij de plaatsing van de Living+ aangebracht en hoeven enkel te worden aangesloten.

De afscheiding tussen woonkamer en slaap/zorg kamer kan in gordijnen en of schuifwanden worden uitgevoerd. Met de gordijnen of schuifwand gesloten komt nog meer dan voldoende licht binnen om de keuken van daglicht te voorzien en om hier een prettig klimaat te creëren. Door de grote glazen schuifwand aan de tuinzijde is het ook mogelijk om het bed naar buiten te rijden op het aansluitende en drempelloze terras.

Wat de Living+ bijzonder maakt is dat deze al in een eerdere levensfase geplaatst kan worden. Er kan bijvoorbeeld gekozen worden de Living+ eerst als uitbreiding van de woonkamer en keuken te plaatsen en later eenvoudig te verbouwen naar de slaap/zorgkamer met badkamer. De Living+ zou ook eerst gebruikt kunnen worden zelfstandige unit voor een thuiswerkplek of zelfs als tuinhuis wanneer men de unit eerst achter in de tuin plaatst. Zo zou in elke levensfase de unit een nieuwe uitbreiding aan het huis kunnen geven waardoor het huis levensloopbestendig wordt.

Living+ Unit-volumetric

Living+ Unit-exterior view

Living+ Unit-Interior view

Living+ Unit-plan layout 01

Living+ Unit-plan layout 02

Living+ Unit-exploded view