Project Description

Plaats: –
Jaar: 2013
Status: lopend
Opdrachtgever: –

2by4-architects werkt vanuit de overtuiging dat grondige kennis van een specifieke behoefte van een gebruikersgroep kan bijdragen aan de vormgeving. Voor cliënten met een psychogeriatrische aandoeningen hebben wij onderzoek gedaan naar hun specifieke behoeften in relatie tot de binnenruimte.

De komende jaren wordt een sterke groei verwacht van mensen met psychogeriatrische (dementie) problemen. Cliënten met psychogeriatrische problematiek kunnen onrustig gedrag vertonen waarbij de drang ontstaat om weg te moeten van de plek waar ze verblijven. Echt naar buiten kunnen ze niet, maar om aan deze behoefte tegemoet te komen kunnen er dwaalmogelijkheden worden gemaakt in het interieur. Het dwalen kan gerealiseerd worden door gangen niet dood te laten lopen en dat ergens omheen gelopen kan worden zodat er een ‘ommetje’ gemaakt kan worden die uiteindelijk weer bij vertrouwde plek uit komt. Een vertrouwde plek kan gecreëerd worden door bijvoorbeeld belevenisnissen met verschillende sferen en inrichtingen die verwijzen naar herkenbare beelden uit het dagelijkse leven. Dit kan zowel in een afgeschermde buitenruimte als in het interieur. De cliënten kan zo zelf een plek zoeken waar hij of zij zich thuis voelt om een tijdje te verblijven.

Het kleinschalig groepswonen is al jaren een geschikte woonvorm gebleken voor cliënten met psychogeriatrische problematiek. Het gezamenlijke bereiden van eten, de geur van het koken, het opvouwen van de was zijn herkenbare activiteiten die bijdragen aan het welzijn van de cliënten.

Verstandelijk gehandicapten vertonen reeds op jongere leeftijd verschijnselen van dementie en worden door de goede medische zorg ook ouder dan vroeger. Voor Stichting Philadelphia hebben wij voor deze specifieke groep de plattegrond vormgegeven en interieur oplossingen aangedragen voor belevenisnissen en dwaalroutes voor twee kleinschalige groepswoningen voor Dementerende Verstandelijk Gehandicapten binnen het woonservicegebied te Rijssen.

2by4-dementie-interieur-02

2by4-dementie-interieur-01

2by4-dementie-interier-03

2by4-Interieur-van-groepswoningen-buiten_fountain_txt

2by4-Interieur-van-groepswoningen-buiten_gardening_v1

2by4-Interieur-van-groepswoningen-buiten_urban-gardening_wheelchairproof

2by4-Interieur-van-groepswoningen-buiten_urban-gardening2_1

2by4-Interieur-van-groepswoningen-nis_biking_txt

2by4-Interieur-van-groepswoningen-nis_busstop_txt

2by4-Interieur-van-groepswoningen-nis_cinema_txt

2by4-Interieur-van-groepswoningen-nis_fishtank_txt

2by4-Interieur-van-groepswoningen-nis_garden_txt

2by4-Interieur-van-groepswoningen-nis_garden-wall

2by4-Interieur-van-groepswoningen-nis_old-livingroom_txt

2by4-Interieur-van-groepswoningen-nis_shop-window_txt

2by4-Interieur-van-groepswoningen-roundabout