Project Description

Qurios Zandvoort – Lodges

plaats: Zandvoort
jaar: 2019
oppervlakte: 32.150 m2
status: gerealiseerd
opdrachtgever: Qurios
team: Remko Remijnse, Agnese Argenti, Emanuele Saracino, Manfredi Guidi di Bagno
landschap: Snoek Puur Groen
interieur: RH Interieurs
aannemer: Barli and Peter Peters

Midden juli 2019 is in Zandvoort tussen het strand en het Formule 1 circuit het recreatiepark Qurios Zandvoort geopend. De unieke ligging van het park nabij het strand, het nationale park Kennemerland, de steden Haarlem en Amsterdam en het naastgelegen Formule 1 circuit zorgen voor een enorme diversiteit aan bezoekers. Deze diversiteit vraagt om een ander concept dan de ‘1 size fits all’ benadering die vaak terug te zien is in andere recreatieparken. De architectuur vervult op het park een sleutelrol in het tot uitdrukking brengen van deze diversiteit.

Het park bestaat uit 100 huisjes, cottages genoemd, en 2 paviljoens met openbaar programma. Het park is ontworpen als duinlandschap waar het zand letterlijk tot aan de gebouwen loopt. De cottages staan op verschillende plateau’s in het park. De hoogteverschillen zorgen voor onderlinge privacy en herkenbaarheid van de cottages. Het park is speels opgezet waar elke cottage een eigen oriëntatie kent. Samen met het ruige duinlandschap en de hoogteverschillen wordt zo een eigentijdse en eigenwijze sfeer gecreëerd.

Het park is compact opgezet met een intieme sfeer en veel aandacht voor de natuur. Ook de volumes zijn vooral met natuurlijke materialen ontworpen, maar contrateren door hun strakke vormgeving met de glooiende duinlandschap. Het park moet vooral rust en ontspanning uitstralen. Kinderen kunnen het gehele park als speeltuin gebruiken omdat het parkeren centraal gesitueerd is en er geen auto’s in het park mogen staan. Dit versterkt de natuurlijke belevenis.

In het park staan 5 verschillende cottages die de basisaccommodaties vormen voor de diversiteit aan gasten. In het interieur zijn per type cottage ook nog een aantal varianten gemaakt op basis de thema’s Coffee, Clear Nature, Race en Denim. De thema’s spelen weer in op de doelgroepen, geven identiteit en verbinden het park met zijn omgeving. De materiaalkeuze voor de cottages is eenvoudig en robuust gehouden met veel aandacht voor details, overstekken, schaduwwerking en moderne minimale vormgeving. Vanuit de architectuur zijn de verschillende identiteiten goed af te lezen. Zo is de ‘Adventure’ cottage is compact, speels en ingetogen. De ‘Family’ cottage is ontworpen op het samenzijn als gezin met veel ruimte in de woonkamer en rondom veel zicht op de buitenruimte. De ‘Royal’ cottages zijn exclusiever met de nadruk op comfort, luxe en uitstraling. De ‘XL’ cottages zijn voor grotere groepen en hebben een transparante plint met keuken en woonkamer en een meer gesloten verdieping voor de slaapkamer. Naast de basisaccommodaties zijn er ook nog mindervalide cottages, groepsaccommodaties en ‘specials’. De specials zijn compleet ontworpen op basis van de eerdergenoemde thema’s. Zo heeft bijvoorbeeld de ‘race’ cottage vanaf de verdieping compleet uitzicht op het F1 circuit.

Ondanks de enorme verscheidend en diversiteit straalt het park rust en eenvoud uit en zijn alle gebouwen duidelijk onderdeel van één groot geheel.