Project Description

Qurios Zandvoort – Entreepaviljoen

plaats: Zandvoort
jaar: 2019
oppervlakte: 32.150 m2
status: gerealiseerd
opdrachtgever: Qurios
team: Remko Remijnse, Agnese Argenti, Emanuele Saracino, Manfredi Guidi di Bagno
landschap: Snoek Puur Groen
interieur: RH Interieurs
aannemer: Barli and Peter Peters

Midden juli 2019 is in Zandvoort tussen het strand en het Formule 1 circuit het recreatiepark Qurios Zandvoort geopend. De unieke ligging van het park nabij het strand, het nationale park Kennemerland, de steden Haarlem en Amsterdam en het naastgelegen Formule 1 circuit zorgen voor een enorme diversiteit aan bezoekers. Deze diversiteit vraagt om een ander concept dan de ‘1 size fits all’ benadering die vaak terug te zien is in andere recreatieparken. De architectuur vervult op het park een sleutelrol in het tot uitdrukking brengen van deze diversiteit.

Het park bestaat uit 100 huisjes, cottages genoemd, en 2 paviljoens met openbaar programma. Het park is ontworpen als duinlandschap waar het zand letterlijk tot aan de gebouwen loopt. De cottages staan op verschillende plateau’s in het park. De hoogteverschillen zorgen voor onderlinge privacy en herkenbaarheid van de cottages. Het park is speels opgezet waar elke cottage een eigen oriëntatie kent. Samen met het ruige duinlandschap en de hoogteverschillen wordt zo een eigentijdse en eigenwijze sfeer gecreëerd.

Het park is compact opgezet met een intieme sfeer en veel aandacht voor de natuur. Ook de volumes zijn vooral met natuurlijke materialen ontworpen, maar contrateren door hun strakke vormgeving met de glooiende duinlandschap. Het park moet vooral rust en ontspanning uitstralen. Kinderen kunnen het gehele park als speeltuin gebruiken omdat het parkeren centraal gesitueerd is en er geen auto’s in het park mogen staan. Dit versterkt de natuurlijke belevenis.

Het park wordt vanaf de boulevard van Zandvoort ontsloten. Bij aankomst springt het entreepaviljoen direct in het oog. Vanaf het entreepaviljoen daalt de bezoeker af naar het centrumpaviljoen. In het centrumpaviljoen is de ontmoetings- en activiteitenplek van het park. Hier bevinden zich op begane grond programma’s als restaurant en animatieruimte en op de verdieping de beheerderwoning. Dit paviljoen heeft qua architectuur een sterke relatie met het entreepaviljoen. De beheerderswoning vormt hierop een uitzondering. Deze is als gesloten volume van cortenstaal op het dak gezet. Het cortenstaal is gekozen als materiaal dat zichtbaar verweerd door de invloed van de zee. Alleen richting de zee is er in het gesloten volume een grote loggia ontworpen. De woning krijgt verder haar daglicht binnen via de grote patio in het hart. Vanuit de loggia kan de beheerder het dakterras betreden dat rondom de woning loopt. Vanaf het terras is er zicht op de zee, de duinen, het gehele park en het F1 circuit. De programma’s op de begane grond kennen een directe relatie met de context. De glazen gevel kan op veel plekken compleet open gezet worden waar in de detaillering veel aandacht is besteed aan de naadloze overgang naar buiten. Zo worden terras en restaurant als één ruimte ervaren en de animatieruimte en de speeltuin net zo.

Ondanks de enorme verscheidend en diversiteit straalt het park rust en eenvoud uit en zijn alle gebouwen duidelijk onderdeel van één groot geheel.