Project Description

Paviljoen aan de Zaan, Zaandijk

plaats: Zaandijk
jaar: 2016
oppervlakte: 20 m2
status: gerealiseerd
opdrachtgever: particulier
team: Remko Remijnse, Rocco Reukema, Lucia Valero

Deze privéopdracht voor de museumdirecteur van het Singer kunstmuseum te Laren was een unieke kans om een paviljoen aan de Zaan te ontwerpen, uitkijkend over de Unesco molens van de ‘Zaanse Schans’. Deze sublieme locatie vroeg om een subtiele ingreep om de rust, uitzicht en eenvoud te behouden. Om het zicht op de Zaan vanuit het achtergelegen woonhuis niet te belemmeren is het paviljoen zo transparant mogelijk gehouden en de detaillering en materialisering is minimaal. Overdag is het paviljoen een bescheiden massa langs de rivier, maar ‘s avonds transformeert het paviljoen in een baken van licht.
Het paviljoen is een simpele en rustige vorm bestaande uit 3 volumes: een geperforeerde cortenstalen wand, een massief dak en een glazen box. De volumes werken als één geheel, maar hebben ook hun eigen karakter.
Het glazen volume is gedraaid ten opzichte van de wand en het dak waardoor er een interessant schouwspel ontstaat van weerspiegelingen van de molens in de verschillende glazen delen. De binnen- buitenrelatie wordt gemaximaliseerd doordat de gevels compleet open geschoven kunnen worden. De zware glazen schuifpuien worden gedragen door kogellagers die normaal in wielen van skateboards gevonden worden.
De cortenstalen wand is een gesloten massa welke contrasteert met het glas. De massa geeft rugdekking waardoor een besloten gevoel in het paviljoen ontstaat. In de wand is een gatenpatroon verwerkt dat overdag het massieve karakter doorbreekt en ‘s avonds, door de achterliggende verlichting, sfeer geeft aan het paviljoen.
Het horizontale karakter van het dak wordt geaccentueerd door het gebruik van een doorlopende IPE ligger als dakrand. Het dak loopt naadloos van binnen naar buiten door en geeft richting aan het zicht op de molens. De dakbedekking is uitgevoerd in epoxy welke zorgt voor een zeer strakke afwerking en weerspiegeling van de lucht.