Project Description

MFA Rozenburg

plaats: Rozenburg Rotterdam
jaar: 2012
oppervlakte: 5.000 m2
status: prijsvraag
opdrachtgever: Gemeente Rotterdam
team: Remko Remijnse, Rocco Reukema, Isabel Rivas, Nicolae Petrencu, Jessica Branchesi, Adela Lorenzo

De multifunctionele accommodatie (MFA) is ontworpen als een recreatief trefpunt aan de groene gordel rond Rozenburg. In de groengordel bevinden zich momenteel meerdere recreatieve en sociaal-cultureel georiënteerde programma’s en verschillende wandel- en fietspaden. De ambitie is om het recreatieve gebruik van de gordel verder te stimuleren.

Het MFA kan hier een belangrijke rol in gaan vervullen en een kwaliteitsimpuls geven aan sport, spel, cultuur, ontspanning en ontmoeting in en aan het groen.

Het gebouw is bescheiden vorm gegeven en wordt op meerdere manieren verankert in het groen. Aan de groene gordel wordt het gebouw verzacht door een uitdagende groene heuvel tegen het gebouw aan te leggen. De heuvel is ingericht als recreatieve ontmoetingsplek met onder andere een glijbaan voor kinderen en een podium om de buitensporters te aanschouwen aan de zuidzijde.

De gevels van het gebouw bestaan deels uit geprofileerde metaalplaten en deels uit geprofileerde betonpanelen. De metaalplaten zullen de groene omgeving weerspiegelen.

De entree van het gebouw wordt gevormd door het plaatselijk openbreken van het volume en de introductie van een voorzieningenschijf die als aandachtpunt boven de schuine daklijn uitsteekt. Zo wordt een duidelijke en aantrekkelijke entree gevormd. De voorzieningenschijf is gemaakt van geperforeerde beplating die ‘s avonds van binnen wordt aangelicht en daarmee een herkenbaar baken vormt vanuit de omgeving en specifiek vanaf de entreeweg van Rozenburg.

Achter de entree bevindt zich de centrale straat die de bezoekers naar de betreffende programma’s begeleidt. Vanuit deze centrale straat krijgt de bezoeker een indrukwekkend uitzicht op het zwembad en de kantine, de dartsruimte en de multifunctionele zaal op de eerste verdieping. De centrale straat kan multifunctioneel gebruikt worden als foyerruimte voor sportevenementen, als extra podium naar het zwembad en voor culturele activiteiten als tentoonstellingen en beurzen.

De kantine op de eerste verdieping geeft een panoramisch uitzicht op de groene gordel en heeft een sterke visuele relatie met zowel het zwembad, de sporthal als de centrale straat. De kantine is zo ontwerpen dat overal waar je kijkt je mensen aan het sporten ziet en er veel sociale interactie is. Doordat de kantine voor iedereen, ook de niet sporter, direct toegankelijk vanuit de groene gordel wordt het multifunctionele karakter benadrukt.

Zo wordt het gebouw echt een sportieve en sociale ontmoetingsplek voor de Rozenburger.