Project Description

Het nieuwe buurtschap, Almere

plaats: Almere
jaar: 2013
oppervlakte:4.500m2
status: concept
opdrachtgever: Gemeente Almere
team: Remko Remijnse, Rocco Reukema, Nicolae Petrencu

Een nieuwe stedenbouwkundige opzet die buurschappen creëert waarbij senioren in kleine woningen aan een collectieve binnenstraat wonen nabij hun kinderen en kleinkinderen. Een project gericht op de inzet van mantelzorg door familie en buren.

2by4-architects heeft een woonconcept ontwikkeld dat een nieuw buurtschap voor 3 generaties creëert. Het concept is een aanpassing van het huidige verkavelingprincipe dat uitgaat van rijwoningen met een tuin en een achterom (tuinpad). In het nieuwe concept wordt de maat van het tuinpad opgerekt zodat hier een semi openbare verblijfsruimte ontstaat. Aan deze verblijfsruimte worden kleine wooneenheden voor senioren geplaatst. De senioren kunnen deze verblijfsruimte deels privatiseren. De wooneenheden grenzen niet alleen aan de verblijfsruimte, maar ook aan de tuinen van de rijwoningen. Zo is het mogelijk een relatie met de rijwoningen en hun tuinen te leggen wanneer bijvoorbeeld de kinderen en kleinkinderen daar wonen.

De senioren wonen nog steeds zelfstandig, maar familie is in de buurt wanneer zorg veleend moet worden. Anderzijds kunnen de senioren bijvoorbeeld op de kleinkinderen passen en hulp bieden in de huishouding. Zo wonen 3 generaties bij elkaar. De tuinen worden gezellige ontmoetingsruimtes voor de families en de verblijfsruimte tussen de seniorenwoningen wordt een sociale ruimte voor de buurt waar kinderen zorgeloos kunnen spelen.

Het ontwikkelde model is tevens toepasbaar in combinatie met andere typologieën zoals vrijstaande en twee onder een kap woningen. De seniorenwoning kan ook een niet woonfunctie krijgen zoals kantoor aan huis, gastenverblijf, zelfstandige woning voor studerende kinderen of een verhuurbare eenheid om zo een bredere doelgroep bedienen.