Project Description

Cittadella del Commiato, Ferrara

plaats: Ferrara Italië
jaar: 2012
oppervlakte: 1.510m2
status: prijsvraag
opdrachtgever: Gemeente Ferrara
team: Remko Remijnse, Rocco Reukema, Isabel Rivas, Fabiana Toni, Raffaella Avesani, Azzurra Carli, Javier Urenha, Adela Lorenzo

In Italië was het gebruikelijk dat de doden thuis opgebaard werden. Tegenwoordig is dit telkens minder vaak mogelijk waardoor er behoefte bestaat aan uitvaart centra waar de overledenen naar toe gaan en waar voor de begrafenis of crematie familie en kennissen afscheid van de overleden kunnen nemen.

De gemeente Ferrara wil binnen haar historisch centrum deze faciliteit realiseren. In onze inzending is er voor gekozen om het gebouw op te laten gaan in het stedelijk weefsel en onderdeel te maken van een publieke route die het centrum met de citadel (historische verdedigingswerk) verbindt.

Het ontwerp werkt met de metaforen dood = ondergronds, leven = begane grond en herdenking = opgetilde massa en als laatste de transitie naar het hiernamaals. Door de ceremonieruimtes te koppelen aan deze metaforen is er een duidelijke routing ontstaan in het gebouw die bestaat uit een spel van licht en donker, geluid en stilte.

De overledenen worden opgebaard in een ondergrondse ruimte die direct grenst aan een ruimte waar het bezoeker kan verblijven. Deze sacrale ruimte straalt rust en bezinning uit. Vervolgens kan gebruik gemaakt worden van de herdenkingsruimte die zweeft boven het ontvangstplein. De herdenkingsruimte is minimaal vorm gegeven en bestaat uit daklichten en geperforeerde wanden die zorgen voor een subtiel lichtspel. Vervolgens kan de bezoeker eindigen op het openbare plein onder de herdenkingzaal waar bezoekers en stedelijk publiek elkaar ontmoet.

Met dit ontwerp worden het afscheid nemen een spirituele belevenis en een herkenbaar onderdeel van het dagelijkse leven.