Project Description

plaats: Amsterdam
jaar: 2010
status: concurrentie, eervolle vermelding
opdrachtgever: Oost-Watergraafsmeer
team: Remko Remijnse, Rocco Reukema, Stefan de Vos, Jeroen Lemans

 

Hallo, ik ben ELS het Ecological Learning System. Ik ben hier om mijn bewoners te leren anders met energieverbruik om te gaan. Ik ga ze bewust maken van hun gebruik en laten zien dat wanneer ze slim met hun energieverbruik om gaan ze zelfs een hoop kunnen gaan verdienen. Mijn bedenkers hebben mij zo ontworpen dat ik van elke bewoner het gedrag kan bijhouden en zo het individuele energieverbruik kan waarnemen.

Als woning sta ik constant in verbinding met mijn bewoners. Ik weet op elke moment van de dag waar ze zijn. Ik weet wanneer ze mij verlaten en weer bij mij terug komen. Mijn bewoners houden mij ook telkens op de hoogte wat ze gaan doen. Door veel met mijn bewoners te communiceren weet ik bijvoorbeeld zelfs wat ze ’s avonds gaan koken zodat ik van te voren het energieverbruik hier optimaal op af kan stemmen. Ik reken dus eigenlijk uit wat het energieverbruik van de dag gaat worden en geef mij bewoners duidelijk aan waar welke energie voor gebruikt gaat worden. Zo worden de bewoners steeds meer bewust van welk energieverbruik bij welke handeling hoort.

Het consumptiegedrag wordt hun zo inzichtelijk waardoor we samen kijken waar we zaken kunnen verbeteren om zo tot een optimaal verbruiksschema te komen waarbij een balans is gevonden tussen energiezuinigheid, gebruik en comfort. Natuurlijk wil ik niet dat dit een vast schema gaat worden zonder enige flexibiliteit. Via de mobieltje van mijn bewoners, met de speciale ELS plugin, kunnen mijn bewoners mij op de hoogte houden van wijzigingen in het weekschema. Zo kunnen ze bijvoorbeeld van te voren doorgeven dat ze gasten gaan meenemen waardoor ik mij goed kan voorbereiden hierop en de wijziging in energie kan doorrekenen.

Maar wat ben ik dan? Een soort van Super Provider? Eigenlijk wel, maar ik ben natuurlijk ook een Super woning. Ik ben een drijvende woning. Nou ja drijvend, ik ben eigenlijk constant aan het varen. Ik ben een woning op het water die constant energie aan het verzamelen is en ook nog eens een prettig wooncomfort levert. Ik besta uit één vorm maar kan ook van vorm veranderen. Ik kan namelijk mijn ecozeilen uitzetten om zo energie op te gaan wekken. Ik zie er dan ook nog best wel goed uit. Ik laat mijn zeilen neer als ik in rust ben of als er geen energie meer op te wekken valt.

Ik ben ook geheel autarkisch. Ik voorzie mijn bewoners van energie, geeft ze te eten en zorg voor vers drinkwater. Voor drinkwater maak ik gebruik van regenwater, want dat hebben wij voldoende van in dit land. Voor het opwekken van energie wordt de zon en de wind gebruikt. De energie die ik hier uit haal sla ik op in een batterij van algen. De cellulose nanostructuur van de Cladophora alg, die in de Baltische zee voor komt, vormt een prima basis om energie in op te slaan op een milieuvriendelijke manier. De batterij kan in totaal 600mA cm2 opslaan wat neer komt op 50wh/kg. Voor de opslag van de benodigde 10Kwh is een batterij van 200kg nodig. Wat een bijkomend voordeel is, is dat wanneer de batterij na 2-3 jaar vervangen moet worden de algen een ecologisch restproduct leveren in de vorm van 67 liter bio olie. Dit lijkt misschien niet veel, maar als iedereen ELS gaat gebruiken levert het een enorme hoeveelheid bio brandstof op.

Mijn prachtige dek gebruik ik voor het opvangen van zonenergie. Overigens gebruik ik mijn dek ook voor andere zaken. Onder de zonnecellen liggen leidingen die ik kan gebruiken om te verwarmen. In de dubbele laag van het dek zit een holle ruimte die ik kan gebruiken om te koelen.

Wij vormen samen een band en leren van elkaar. We do things different, we do Something ELS.

Something ELS-night view

Something ELS-section

Something ELS-Sun sails closed

Something ELS-Sun sails open

Something ELS-energy collection

Something ELS-Detail

Something ELS-Detail