Project Description

plaats: Breskens
jaar: 2014
oppervlakte: 2.000 m2 (50 woningen, 4 varianten)
status: schetsontwerp
opdrachtgever: Molecaten
team: Remko Remijnse, Rocco Reukema, Lucia Valero

Op uitnodiging van Molecaten is 2by4-architects gevraagd om voor het ambitieuze landschapsplan ‘Waterdunen’ een serie recreatiewoningen te ontwerpen. Waterdunen wordt gekenmerkt door zijn diversiteit aan natuurgebieden en de verschillende sferen die hieruit voorkomen. Met 4 verschillende recreatiewoningen wordt gereageerd op de verschillende landschappen en de verschillende recreanten. De basis van de verschillende woningen is identiek: afscheid nemen van de standaard recreatiewoningen waarmee de hele regio al vol staat en terug gaan naar de basis van wat een recreatiewoning zou moeten zijn namelijk een unieke plek om maximaal van de omgeving te kunnen genieten. Wat de 4 verschillende woningen van elkaar onderscheid is de manier waarop ze de interactie met de omgeving aangaan.

De ‘steltloper’ is een 2 laagse woning met een compact slaapprogramma op de verdieping en een compleet open woonprogramma op de begane grond. Op de begane grond loopt het landschap onder de woning door. In deze ruimte kan gekookt worden en er hangen hangmatten aan de vloer van de verdieping. Simpele opklapbare elementen kunnen gebruikt worden als windschermen.

2by4-Waterdunen Breskens-Leg house-render

X:�84 Waterdunen Breskens�5 drawingsOptie 3 - 2floorsaxonome

De ‘verandawoning’ focust op de overgangszone tussen binnen en buiten; de veranda. De veranda is ruim opgezet en dient als verlenging van de woonkamer. De vaste keuken kan zowel vanuit de woonkamer als vanuit de veranda bedient worden.

2by4-Waterdunen Breskens-Porch house-renderX:�84 Waterdunen Breskens�5 drawingsOptie 4 - common spaceax

De ‘dorpwoning’ breekt het programma op in 3 verschillende volumes: een slaapcabine, een kookcabine en een douchecabine. Vanuit 1 centraal terras zijn de 3 volumes toegankelijk. Het terras functioneert op deze manier als centrale buitenwoonkamer. De 3 volumes zijn specifiek voor hun programma ontworpen en geven als collectief identiteit aan de woning.

2by4-Waterdunen Breskens-Village house-render2by4-Waterdunen Breskens-Village house-axonometry OPEN

De ‘vogelaarwoning’ is ontworpen als woonmeubel. Deze supercompacte woning kan van zowel van binnen als van buiten getransformeerd worden naargelang de ruimtebehoefte en interactie met de omgeving verandert. Hij is ontworpen met de ultieme natuurliefhebber in gedachte zonder aan comfort in te leveren.

2by4-Waterdunen Breskens-Bird house-render FOG

X:�84 Waterdunen Breskens�5 drawingsOptie 2 - Hutinterior ax