Project Description

Qurios Zandvoort – Entreepaviljoen

plaats: Zandvoort
jaar: 2019
oppervlakte: 32.150 m2
status: gerealiseerd
opdrachtgever: Qurios
team: Remko Remijnse, Agnese Argenti, Emanuele Saracino, Manfredi Guidi di Bagno
landschap: Snoek Puur Groen
interieur: RH Interieurs
aannemer: Barli and Peter Peters

Midden juli 2019 is in Zandvoort tussen het strand en het Formule 1 circuit het recreatiepark Qurios Zandvoort geopend. De unieke ligging van het park nabij het strand, het nationale park Kennemerland, de steden Haarlem en Amsterdam en het naastgelegen Formule 1 circuit zorgen voor een enorme diversiteit aan bezoekers. Deze diversiteit vraagt om een ander concept dan de ‘1 size fits all’ benadering die vaak terug te zien is op andere recreatieparken. De architectuur vervult op het park een sleutelrol in het tot uitdrukking brengen van deze diversiteit.

Het park bestaat uit 100 huisjes, cottages genoemd, en 2 paviljoens met openbaar programma. Het park is ontworpen als duinlandschap waar het zand letterlijk tot aan de gebouwen loopt. De cottages staan op verschillende plateau’s in het park. De hoogteverschillen zorgen voor onderlinge privacy en herkenbaarheid van de cottages. Het park is speels opgezet waar elke cottage een eigen oriëntatie kent. Samen met het ruige duinlandschap en de hoogteverschillen wordt zo een eigentijdse en eigenwijze sfeer gecreëerd.

Het park is compact opgezet met een intieme sfeer en veel aandacht voor de natuur. Ook de volumes zijn vooral met natuurlijke materialen ontworpen, maar contrateren door hun strakke vormgeving met de glooiende duinlandschap. Het park moet vooral rust en ontspanning uitstralen. Kinderen kunnen het gehele park als speeltuin gebruiken omdat het parkeren centraal gesitueerd is en er geen auto’s in het park mogen staan. Dit versterkt de natuurlijke belevenis.

Het park wordt vanaf de boulevard van Zandvoort ontsloten. Bij aankomst springt het entreepaviljoen direct in het oog. Het enorme dakoverstek met open balkenstructuur heet de bezoekers welkom. Vanaf het balkon bij de entree en vanaf de winkel en receptie in het gebouw krijgt de bezoeker een panoramisch beeld over het park voorgeschoteld. De architectuur van het entreepaviljoen is een heldere eenduidige vorm met een robuuste zwarte houten gevel. De verticale planken op de gevel zorgen voor een subtiel ornament welke door schaduwwerking de gevel laat spreken. Achterin het gebouw bevindt zich een patio met fietsenverhuur. De kelderverdieping bestaat uit een terugspringend volume van zichtbeton. Hier bevinden zich de personeelsruimtes.

Ondanks de enorme verscheidend en diversiteit straalt het park rust en eenvoud uit en zijn alle gebouwen duidelijk onderdeel van één groot geheel.