Project Description

plaats: Breukelen
jaar: 2011
oppervlakte: 21m2
status: gerealiseerd
opdrachtgever: particuliere opdrachtgever

Op een prachtig legakkereiland in de Loosdrechtse Plas realiseert 2by4-architects een unieke recreatiewoning. De recreatiewoning is een vervanging van bestaande bouw. Vanwege de strenge regelgeving in het natuurgebied mocht alleen hetzelfde volume en dezelfde vorm teruggebouwd worden.

Binnen deze gegeven enveloppe is 2by4-architects de uitdaging aangegaan om tot een geheel nieuw en verassend ontwerp te komen. De traditionele ‘huisje met kap’ compositie wordt in het ontwerp geabstraheerd tot een krachtig wit kader. Het kader versterkt direct het belangrijkste ontwerpuitgangspunt; complete transparantie in de lengterichting van het eiland en beslotenheid richting de aanwezige eilanden aan weerszijde.

Het huisje moet vooral eenvoud en rust uitstralen. Het zoveel mogelijk visueel wegwerken van elementen in de gevel als goot en hwa was hierbij van belang. De natuur staat voorop en door het huisje zo simpel mogelijk te houden ligt de nadruk op het ervaren van de natuur. Ook binnen is de inrichting eenvoudig en rustig. Geen ruimte vullende elementen, geen compartimentering, maar een open structuur die optimaal gebruik maakt van de kwaliteit van de aanwezige hoogte in de ruimte en een sterke relatie heeft met het water en de natuur.

De architectonische route naar de woning wordt vanaf de kade ingezet waar bezoekers via een brug het lage maaiveld betreden. Vervolgens worden ze via de steiger aan de zijkant op een hoger niveau getild en lopen ze langs het water naar de opstap van het terras. Het terras functioneert als verlenging van de woonruimte. De woonruimte en de route wordt tenslotte beëindigd door de hoger geleden eetruimte waar vanuit teruggekeken wordt naar de kade. De transparante kopgevels, met hun ranke stalen kozijnen, kunnen geheel open gezet worden om zo de binnen -buiten relatie verder te versterken. De houten zwarte zijgevel kan aan 1 waterzijde voor de helft opgevouwen worden om zo van binnenuit een plek direct aan het water te creëren. De vloer van steigerdelen van de woonruimte vormt zo een plateau van waaraf het water direct kan worden betreden.

Men kan dus zwemmen vanuit het huis. De opvouwbare buitengevel kan in verschillende standen gezet worden om zo meer of minder licht via de zijgevel binnen te halen. De binnenruimte is opgedeeld in 2 delen: de woon/slaapruimte en de eetruimte. Er is geen fysieke scheiding tussen de ruimtes aangebracht om zo de transparantie optimaal te houden. De ruimtes onderscheiden zich door materiaalgebruik en hoogteverschillen. De woon/slaapruimte loopt naadloos over in het terras buiten.

Op warme zomeravonden kan er voor gekozen worden om de schuifpui open te zetten en als het ware buiten te slapen. In deze ruimte hangt een kachel aan het plafond. De kachel raakt de grond niet en vormt een zwevend object in de ruimte. De eetruimte is een compleet witte ruimte die hoger ligt dan de woon/slaapruimte. De ruimte functioneert als een zwevend plateau met uitzicht op de omgeving. De opdeling van de ruimtes wordt nog eens versterkt door een driehoekig meubel waarin programma als toilet, douche, keuken en kasten zich bevinden.

Het meubel is een driehoekig element dat functioneert als ruimtescheidend object. In gesloten stand is het meubel de begrenzing van de ruimte. Echter in open stand onthullen zich de verschillende programma’s in het meubel. Deze programma’s hebben een directe relatie met de ruimte. Vanuit de woon/slaapruimte kan gebruik gemaakt worden van de douche en het toilet. Vanuit de eetruimte worden de keuken en de kasten vooral gebruikt. Zo vormt het meubel als het ware het verlengstuk van de binnenruimte.

2by4-island-house-1

2by4-island-house-2

 

2by4-island-house-4

2by4-view-from-the-lake1

2by4-view-from-the-lake2

Image Description
Image Description
Image Description
Image Description
Image Description
Image Description
Image Description
Image Description
Image Description
Image Description
Image Description
Image Description
Image Description