Project Description

plaats: Midsland aan Zee, Terschelling
jaar: 2015-2017
oppervlakte: 120 m2
status: gerealiseerd
opdrachtgever: particulier
team: Remko Remijnse, Rocco Reukema, Agnese Argenti, Lucia Valero, Juan Camilo Arboleda

Staande boven op de duinenrij van het Terschellingse dorp Midsland aan Zee kijkt deze recreatievilla uit over het eiland en de Waddenzee. De essentie van het project is een hedendaagse interpretatie van de typisch Friese Kop-Hals-Rompboerderij. In de recreatievilla bestaat de Kop uit een compact en gesloten volume waarin slaapkamers, keuken, badkamers, studio en voorzieningen verborgen zitten achter een te transformeren meubelwand. De meubelwand geeft toegang tot de Kop via verschillende verborgen deuren en luiken. De toegangszone tot de functies in de Kop is de Hals van het ontwerp welke bestaat uit een compleet transparant uitgevoerde gevel en dakvlak. Door alle functies onder te brengen in de Kop kan de Romp van het gebouw geheel leeg en ruimtelijk blijven. De lege en hoge Romp geeft met zijn transparante zuidgevel een magnifiek uitzicht over de Waddenzee.

Het volume is als monoliet uitgevoerd, maar kent vele subtiele details en ornamenten. Zo zijn ook in de gevel veel elementen te openen om op verschillende momenten van de dag licht en uitzicht naar binnen te halen. De zuidgevel kenmerkt zich door het robuuste stalen frame en de ornamentale houten kolommen en liggers. De dakvorm is zo gekozen dat het dakvlak fraai overgaat in het duinlandschap en de villa zo mooi integreert in zijn context. De materialen zijn ook zo gekozen dat ze een natuurlijk pallet vormen welke niet om aandacht vragen of contrast willen vormen.
Het interieur gaat mee in deze gedachtegang en bestaat compleet uit jaren 20 Deens design welke rust een harmonie geeft. De focus van de ruimte in de Romp komt hierdoor volledig te liggen op het panoramisch uitzicht en de binnen- buitenrelatie. Om deze relatie te versterken loopt de vloer nagenoeg naadloos over in het terras en kan de gevel compleet worden opengezet. De dakvorm kent een zeer flauwe helling waardoor de vorm van de villa subtiel overloopt in het duinlandschap. De gehele recreatievilla is prefab gemaakt in een loods in Twente waarna deze in onderdelen naar Terschelling is vervoerd. Dit gaf een enorme verkorting op de bouwtijd en detail die op de millimeter nauwkeurig aansluiten. De villa is dampopen en duurzaam gebouwd. De opdrachtgever heeft als een van de weinigen op Terschelling ervoor gekozen om het gebouw ‘full electric’ te maken en de gasaansluiting te weren.