Project Description

plaats: Rotterdam
jaar: 2009
oppervlakte: 500m2
status: gerealiseerd
opdrachtgever: RET
team: Remko Remijnse, Rocco Reukema

 

Slinge is een bovengronds metrostation in het zuiden van Rotterdam, gelegen tussen de wijken Pendrecht en Zuidwijk aan de kruising van de Zuiderparkweg en de Slinge. In 2003 kwam het metrostation negatief in het nieuws, omdat de scholier Sedar Soares daar werd doodgeschoten op het P+R-platform van het station. Naar aanleiding hiervan ontstond er een discussie over de veiligheid van het gebied. Kort daarop werd er een  totaalplan ontwikkeld voor het opwaarderen van het station en de openbare ruimte rondom het station. Een belangrijk onderdeel van het plan zijn de 2 verbindingscorridors tussen het metrostation en de parkeergarage waar het incident had plaats gevonden.

De  vervoersmaatschappij RET heeft 2by4-architects gevraagd een nieuwe invulling aan de corridors te geven. In de oude situatie ontbrak het aan sociale cohesie tussen het station, de corridors en de parkeergarage. De corridors waren gesloten en in zichzelf gekeerde objecten met weinig overzicht.

In het nieuwe ontwerp zijn lange zichtlijnen en maximale transparantie ingezet zodat er optimaal visueel contact plaats vindt tussen passanten in de corridors, het perron, de parkeergarage en de openbare ruimte. De architectuur van de corridors is een spel van lijnen en moderne materialen die een speels contrast vormen met de strakke en zware vormgeving van de parkeergarage en het metrostation. ’s Avonds wordt het blauwe glas in de gevels verlicht door aankomende en vertrekkende metro’s waardoor de corridors als abstracte objecten oplichten en weer uitdoven.

Metro Station Slinge-Exterieur

Metro Station Slinge-Exterieur

Metro Station Slinge-Overzicht

Metro Station Slinge-Close up

Corridors Slinge-Gevel

2by4-Corridors-Slinge-doorsnede_01

2by4-Corridors-Slinge-doorsnede_02

2by4-Corridors-Slinge-interior

2by4-Corridors-Slinge-interior_01

2by4-Corridors-Slinge-Night-overview