Project Description

place: Scheepsmakerskade, Rotterdam
year: 2010-2013
size: 32 m2
status: completed
client: VvE Scheepmakerskade/ Glashaven
contractor: Wallaard, Noordeloos
light advisor: R. Vredenborg Modernista

The new entrance stairs for a large housing block in the city centre of Rotterdam connects the public domain to an elevated semi private domain. We designed the new entrance with the idea of finding a balance between invitation and separation.

The stairs needs to be attractive, but keep unwanted visitors out of the semi private domain. The general idea behind the concept is that visitors are gradually guided up to the semi private domain by the use of 3 platforms. These so called ‘stepping stones’ slowly move the staircase out of the public space and into the semi public domain and vice versa. When using the new stairs several open views of the nearby harbor are shown.

The hand rail that runs along the stairs and the upper deck is integrated into a solid white aluminum fence. The fence is randomly perforated, creating a subtle transparency. At night the fence illuminates and becomes a beacon of light in its context.

Entrance Glashaven

Entrance Glashaven-Close up

Entrance Glashaven-Close up

Entrance Glashaven-Panels

Entrance Glashaven

Entrance Glashaven-Perforated panels-transparency

Entrance Glashaven-Panels illuminating surroundings

Entrance Glashaven

Entrance Glashaven

Entrance Glashaven-Street view close up

Entrance Glashaven-Night Illumination

Entrance Glashaven-Night illumination

Entrance Glashaven-Nighttime illumination