Project Description

plaats: Rijssen
jaar: 2009 -2015
oppervlak: 4.650 m2
status: gerealiseerd
opdrachtgever: Twinta, de Goede Woning

Het centrale gebouw de ‘Bolder’ van het woonzorggebied in Rijssen bestaat uit 2 programma´s: een zorginlooppunt op de begane grond en zorgtoegankelijke huurwoningen op de 4 verdiepingen. Het zorginlooppunt heeft een centrale plek in de stedenbouwkundige opzet gekregen en is zichtbaar vanuit de omgeving en is vanuit meerdere richtingen per voet, fiets en auto bereikbaar. In de transparante plint bevinden zich naast het zorginlooppunt ook wijkfuncties als a la carte restaurant, winkeltje, kapsalon, bezinningsruimte en dagverzorging. De transparante plint heeft een sterke binnen-/ buitenrelatie met de omliggende publieke pleinen. Hierdoor is het een laagdrempelige extraverte voorziening met een openbaar karakter gericht op de wijk. Het zorginlooppunt is bewust losgehouden van het kleinschalig groepswonen en de zorgtoegankelijke woningen. Hierdoor wordt de onafhankelijkheid van de bewoners bevordert en wordt een bezoek aan het zorginlooppunt als een uitje ervaren. Het zorginlooppunt is vrij indeelbaar omdat de bovenliggende verdiepingen door een kolommenstructuur gedragen wordt. Dit bevordert de flexibiliteit van het gebruik waardoor ruimtes, indien gewenst, aangepast kunnen worden. De kop, het midden en de achterkant zijn transparant gehouden om zo ook de relatie tussen de 2 pleinen te versterken. Tussen de open ruimtes zijn 2 houten organische vormen geplaatst die de rondingen van het gebouw zowel binnen als buiten versterken. De houten elementen worden soms buiten de glazen gevel geplaatst om zo ook een warme uitstraling aan de plint te gevel.

De zorgtoegankelijke woningen bevinden zich op de verdiepingen. De woningen worden hier ontsloten door een interne corridor die door de aanwezige lichtstraten natuurlijk licht van boven ontvangen. De lichtstraten lopen tot de begane grond door waar deze sfeer geven aan het diepe restaurant en de stilteruimte. Door de specifieke vorm van de Bolder grenzen de woningen aan alle rondom gesitueerde buitenruimtes wat zorgt voor een sterke relatie met de omgeving en een uniek en gevarieerd uitzicht. De woningen liggen met hun huiskamer aan de buitenruimtes wat er voor zorgt dat rondom een gelijkwaardige woongevel wordt gecreëerd die het ‘hofjes gevoel’ van de pleinen versterkt. De buitenruimtes liggen als loggia’s verdiept in de gevel. De wanden van de loggia’s worden met houten delen bekleed en zorgen voor warme accenten in het strakke witte patroon van de stucgevel. Het vlakkenpatroon in de gevel van de Bolder zet zich voort bij de loggia’s. Om het zicht en de daglichttoetreding te behouden zijn de vlakken uitgevoerd in verticale witte lamellen. Verder bevinden zich zowel bij de loggia’s als bij de te openen ramen witte hekwerken die dezelfde richting hebben als de lamellen. Het resultaat is een ogenschijnlijk willekeurig, maar eenduidige gevel.

05

04

03

12

11

10

09

08

07

06

02

Eltheto Housing and Healthcare Centre-Public square overview

Eltheto Gezondheidscentrum en huisvesting-Lifestijl diagram