Project Description

plaats: Oldenzaal
jaar: 2015
oppervlakte: 1.740 m2
status: architectenselectie
opdrachtgever: Landgoed de Hulst

De nieuwe landschapsvilla, op het landgoed de Hulst in Oldenzaal, vertelt een verhaal. Een verhaal over het landgoed en zijn nieuwe gebruiker. De eeuwenoude historie wordt in de landschapsvilla in een nieuw kader samengevat en op een nieuwe plek verankerd in de context. De villa opent zijn armen naar het landgoed en maximaliseert de relatie met haar omgeving. Het landgoed is niet alleen visueel sterk aanwezig, maar vloeit door de villa heen. Zo ontstaat er op elk moment van de dag vanuit elke ruimte een andere interactie met de omgeving. Gebruiker, landgoed en gebouw worden dichter bij elkaar gebracht en zullen samen een nieuw hoofdstuk in de geschiedenis van landgoed de Hulst schrijven.

De combinatie van heldere horizontale lijnen, transparantie en eenvoud wordt in de landschapsvilla gecombineerd met een variatie aan buitenruimtes die elk inspelen op de verschillende omgevingskwaliteiten. De landschapsvilla wordt visueel gedragen door warme bakstenen kernen die als natuurlijke objecten vanuit de grond door de villa groeien en hem zo verankeren in het landschap.

De villa vormt een aangenaam contract tussen zijn heldere belijning en de organische structuur van het landschap en heeft als doel het landschap niet te hinderen maar juist door te laten vloeien van buiten naar binnen en weer naar buiten. Buiten en binnen zijn een integraal onderdeel van elkaar. De fysieke grens wordt waar mogelijk opgeheven en de visuele relatie tussen woning en het landschap wordt versterkt. De belevenis van de natuur is de gehele dag voelbaar en op elk moment en in elke ruimte anders. De villa is een handreiking richting het landschap en zal opvallen en inpassen tegelijk. Door slim gebruik te maken van het aanwezige hoogteverschil lijkt de villa subtiel met één verdieping te zweven boven het landschap.

Het gehele programma van de villa is georganiseerd tussen de horizontale schijven zodat er rust heerst en de gevel als compositorische eenheid gaat werken. De schijven worden gebruikt als balkons en overstekken. Om in het hart van de woningen licht binnen te krijgen zijn er patio’s gemaakt. Op het dak is een duurzaam vegetatiedak aangebracht. Zo geeft de landschapsvilla ook weer groen terug aan het landgoed.

De woningen zijn over twee verdiepingen gesitueerd en flexibel indeelbaar. Het vaste programma is wel zo gekozen dat er altijd op de eerst verdieping geheel gewoond kan worden zodat de woning toekomstbestendig is. Op de begane grond bevinden zich de parkeerplekken, de hoofdentree, berging en een tweetal vertrekken aan de tuin. Gezamenlijk vormt dit programma een natuurlijke massa die de horizontale schijven dragen.

oldenzaal

Landgoed De Hulst Oldenzaal_exterior-1

Landgoed De Hulst Oldenzaal_interior-1

Landgoed De Hulst Oldenzaal_interior-2Landgoed De Hulst Oldenzaal_Axonometry